Izgraditi uspješno javno-privatno partnerstvo - francusko iskustvo

Konferencija na temu javno-privatnog partnerstva (JPP) pod nazivom "Izgradnja uspješnog javno-privatnog partnerstva - francusko iskustvo" održana je 18. listopada u Zagrebu, u hotelu Westin. Događaj je organizirao Ured za ekonomske poslove u Zagrebu u nazočnosti dva stručnjaka iz FININFRA -e, stručnog centra francuske vlade za infrastrukturne projekte.


Konferencija je otvorena kratkim uvodom Nj.E. g. Gaëla Veyssièrea, veleposlanika Francuske u Hrvatskoj, a zatim državnog tajnika za infrastrukturu, g. Tomislava Mihotića koji je uputio nekoliko riječi svim sudionicima. Gđa Florence Bouyala Imbert, ekonomska savjetnica, koja je predstavila ovu temu, kao i stručnjaci iz FININFRE, g. Pierre-Antoine Rohan i g. Louis-Gonzague Melchior.


Nakon što su ukratko predstavili svoju strukturu, FININFRA -u i njihove misije, dvojica stručnjaka predstavili su francuski pristup JPP -u kroz primjere projekata LGV -a ili nove zgrade suda u Parizu. Posebno su inzistirali na cilju ove konferencije koji nije bio promicanje univerzalnog modela JPP -a već poticanje primjerima uspješnog JPP -a.

Nakon izlaganja uslijedila su dva svjedočanstva JPP -a koja su uspjela u regiji. G. David Gabelica, zamjenik glavnog ravnatelja Međunarodne zračne luke Zagreb, posebno je spomenuo partnerstvo s Bouygues Bâtiment International u izgradnji novog terminala. Zatim je gospodin Philippe Thiel, direktor tvrtke Suez za Srbiju, spomenuo zatvaranje odlagališta u Beogradu u korist razvoja integriranog gospodarenja otpadom. To je projekt koji je Suez proveo u suradnji s gradom Beogradom i vladom Srbije.

Ova konferencija okupila je institucije, predstavnike različitih ministarstava (gospodarstva i održivog razvoja, vanjskih poslova), grada Zagreba i financijskih institucija (EBRD).

Nakon konferencije sudionici su imali priliku voditi bilateralne razgovore sa stručnjacima o specifičnijim pitanjima i dobiti savjete o provedbi budućih projekata.


Izvor: (c) Veleposlanstvo Francuske Republike